Aktualności

Bezodpadowe wytwarzanie etanolu na licencji amerykańskiej firmy KATZEN International, Inc.

Wytwarzanie etanolu w Zakładzie Produkcji Etanolu „Goświnowice” odbywa się zgodnie ze standardami ZINTEGROWANEGO SYSTEMU ZARZĄDZANIA ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 oraz standardem zrównoważonego rozwoju ISCC-EU. Firma bazuje na licencji KATZEN International Inc. (USA). To jedna z najbardziej innowacyjnych technologii na świecie, którą cechuje wysoka wydajność i relatywnie niskie zużycie energii. Opiera się na jednym z najpowszechniejszych procesów zachodzących w naturze, który nie obciąża środowiska odpadami, czyli fermentacji. Zakład produkcji etanolu należący do BIOAGRA SA stosuje tę proekologiczną technologię jako jedyny w kraju.

KATZEN International, Inc. ma siedzibę w Cincinnati, w stanie Ohio. To dostawca wiodących technologii w skali świata, usług projektowych i inżynieryjnych dla wielu gałęzi przemysłu chemicznego i powiązanych z nim procesów. Koncentruje się na ciągłym doskonaleniu, rozwoju i stosowaniu biopaliw i bioetanolu.

Firma szczyci się doświadczoną kadrą, innowacyjnymi naukowcami i konstruktorami, inżynierami specjalizującymi się w chemii i mechanice. Zespół KATZEN zaangażowany jest w dostarczanie sprawdzonych projektów, opartych na udokumentowanych wynikach, uzyskanych podczas ponad 60 lat zbierania doświadczeń i innowacji w zakresie technologii oraz szeroko zakrojonych badań i rozwoju. Zaprojektowane przez KATZEN urządzenia są dostosowane do specyficznych wymagań każdego klienta i są uznawane za wydajne w produkcji, niezawodne i trwałe.

Technologia opracowana przez KATZEN umożliwiła zastosowanie wydajnych, energooszczędnych i niskoemisyjnych procesów technologicznych w ponad 140 zrealizowanych projektach związanych z etanolem i biopaliwami w 35 krajach. Zakłady na bazie technologii KATZEN są wysoce zautomatyzowane, zintegrowane i pracują z reguły przez ponad 350 dni w roku. Wiele procesów jest tak zaprojektowanych, aby wykorzystywały różnorodne surowce naturalne, w tym m.in. kukurydzę, pszenicę, jęczmień, maniok, ziemniaki i inne.