Aktualności
Bioagra uruchomiła udoskonalony proces technologiczny
Zakład Produkcji Etanolu „Goświnowice” (ZPE) uruchomił nową inwestycję, której efektem jest redukcja o 50% emisji pary wodnej z instalacji suszenia materiałów paszowych. Zmniejszy się dzięki temu natężenie zapachu, a także zużycie wody i energii potrzebnych do produkcji.
Bioagra zaznacza, że inwestycja pomoże spółce nadążać za konkurencją ze strony zagranicznych koncernów i pozostać liderem w regionie w zakresie realizacji postulatów gospodarki zeroemisyjnej. Dzięki energii odzyskanej z pary wodnej, zakład ograniczy zużycie gazu ziemnego o 10 proc. Redukcja zużycia tego paliwa kopalnego to krok w kierunku uniezależnienia działalności przemysłowej od gazu jako źródła energii, jak również ograniczenia emisji CO2.
– Zakład wykorzystuje od teraz w procesie produkcji dużą część energii, która dotychczas uchodziła wraz z parą do atmosfery – tłumaczy Mirosław Obarski.
Wdrożenie polega m.in. na „zawróceniu” energii z końca procesu technologicznego do jednego z początkowych etapów produkcji. Energia odebrana gorącej parze wodnej, powstającej przy suszeniu tzw. materiału paszowego, zostanie wykorzystana m.in. do podgrzewania zacieru. Jednocześnie inżynierowie spółki zmniejszą temperaturę tego procesu, korzystając z technologii tzw. gotowania niskotemperaturowego.
Opracowanie rozwiązania i przygotowanie do wdrożenia trwało ponad dwa lata a jego wdrożenie zajmie łącznie blisko pół roku. Aby działało, należy połączyć odległe od siebie etapy produkcji siecią rurociągów technologicznych. Potrzebne są przy tym liczne pompy, wymienniki ciepła, rozprężacze i podgrzewacze.
Bioagra stale inwestuje w rozwiązania zmniejszające wpływ na środowisko naturalne i otoczenie. Spółka wydała dotąd kilkadziesiąt milionów złotych na redukcję zapachu i natężenia dźwięku. Szereg usprawnień i modyfikacji przyczyniło się do redukcji natężenia dźwięku generowanego przez instalację produkcyjną. ZPE uruchomiło również działający od kilku lat system redukcji zapachu powstającego w procesie fermentacji.
Inne aktualności
AKTUALNOŚCI | 15.05.2019
Zapytanie ofertowe – studium wykonalności
AKTUALNOŚCI | 21.09.2017
Zaproszenie do złożenia oferty