Aktualności

Dorodne drzewa w Bioagrze

Nowe nasadzenia drzew wokół Zakładu Produkcji Etanolu obejmują wyłącznie bardzo dorodne okazy. Bioagra na przestrzeni paru ostatnich lat nasadziła wokół Zakładu Produkcji Etanolu “Goświnowice” (ZPE) kilka tysięcy drzew. 

Susza według drzew 

Sadzenie dojrzałych drzew jest odpowiedzią na panującą obecnie sytuację klimatyczną. Eksperci twierdzą, że na terenie Polski mamy w zasadzie do czynienia ze stale trwająca suszą. A już na pewno z perspektywy drzew. Sadzenie dorodnych, starszych okazów zwiększa prawdopodobieństwo, że w takich trudnych warunkach drzewo się przyjmie. 
 
Klucz do nasadzeń
Przy nasadzeniach wokół ZPE brana jest także pod uwagę kolorystyka latem i zimą, kształt korony drzew, szybkość wzrostu, odporność na warunki atmosferyczne i szkodniki oraz rola w ekosystemie.  Drzewa należą do gatunków obficie kwitnących i miododajnych co ma znaczenie dla trwającego na terenie ZPE projektu hodowli matek pszczelich. 
 
Wszystkie drzewa zasadzone obecnie na terenie ZPE są szkółkowane, tj. siewki drzew są przesadzane co 2-3 lata, aby w tym długotrwałym procesie, wzmocnić ich system korzeniowy.
 
Jakie nowe drzewa pojawiły się na terenie firmy?
Kasztan czerwony (zwany kasztanowcem) o pniach grubych na 14-16 cm, w wieku ok. 12 lat. Drzewo o czerwonych kwiatach, nieco mniejsze od kasztanowca zwyczajnego, ale potrafi dorastać do wysokości ok. 15-20 metrów. Dość obficie rozgałęziona korona, prosty pień, kora o barwie brunatno-zielonej. Charakterystyczne, “pięciopalczaste” liście o kształcie przypominającym dłoń nie ulegają przebarwieniu jesienią, lecz opadają zielone. Znakiem wywoławczym tego drzewa są kwiaty, które przybierają barwę różowo-czerwoną. Drzewo kwitnie obficie i jest znacznie bardziej odporne na szkodniki niszczące w Polsce kasztanowce niż odmiana zwyczajna.Lipa srebrzysta (krymska) o pniach grubych na 18-20 cm, w wieku ok. 14 lat, która jest odporna na szkodliwe działanie mszyc, wytrzymała na upały i suszę oraz odporna na mrozy, choć. ciepłolubna. Lipa jest drzewem powszechnie występującym w Polsce i dobrze znanym. Najbardziej kojarzona jest z tego, że z jej obfitych kwiatostanów można przyrządzać wartościową herbatę.

Inne aktualności

WIĘCEJ